Vidékfejlesztési program

Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (2007-2013) keretein belül megvalósult gépbeszerzések, technológiai fejlesztések az Alföldi Tej Kft-nél

A mezőgazdasági termékek értéknövelése jogcímre benyújtott támogatással az alábbi gépek, berendezések beszerzése valósult meg az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap és a Magyar Állam nemzeti költségvetése finanszírozásával (támogatási arány: 25%)

1. gép/berendezés S-PS60EC töltőgép kupakfelrakó berendezéssel
Projekt bemutatása: A töltőgépben egy dobozadagoló működik. A dobozokra ultrahangos hegesztő segítségével kerülnek a kupakok. Ezután a fertőtlenítő rendszer következik. A termék a membrános töltőegységen keresztül jut a dobozba, majd a dobozzáró szerkezet zárja őket. Végül a dátumozó egység ellátja szavatossági jelzéssel a dobozokat, és kartonba csomagolják őket. A kupakfelrakó a töltőgép felett van elhelyezve, egyenletesen adagolja a kupakokat.

2. gép/berendezés ATT6000 túrókészítő vonal kézi/automata üzemének kialakítása
Projekt bemutatása: A 3 db, egyenként 8.000 liter, zárt tanksajt készítő tartályokba alvadási hőmérsékletre melegített tej kerül. Megkezdődik az alvasztás és a kádmunka. Az elkészített túró túrócsorgató kocsikba, azok pedig a hűtőkamrába kerülnek. Végül polietilén zacskóba csomagolják.

3. gép/berendezés Tejszállító gépkocsira telepített automata tejmennyiség, beltartalom mérő és mintavevő berendezés
Projekt bemutatása: A tartályautóra szerelt automata mintavételi rendszer indukciós átfolyásmérő segítségével méri a termelőknél felvett tej mennyiségét, melyből 2 db termelői mintát, valamint a teljes tartály mennyiségéből 1 db reprezentatív átlagmintát vesz. A rendszer folyamatosan regisztrálja a felvett mennyiség mellett annak hőmérsékletét, a felvétel dátumát és időpontját, a termelő és a sofőr nevét, a járaton megtett útvonalat, stb. A regisztrált adatokat folyamatosan küldi az üzemi adatbázis szerver felé.

4. gép/berendezés Áramlásmérő berendezés
Projekt bemutatása: A különböző belső bevonatoknak és elektródáknak köszönhetően minden telt szelvényben áramló tej pillanatnyi és összegzett térfogatáramának mérésére és távadására alkalmas. A cső belsejében keletkező inhomogén mágneses térben elmozduló folyadék a vele érintkezésben lévő két mérőelektródában az áramló folyadék átlagsebességével arányos feszültséget indukál.

5. gép/berendezés Tejpasztőröző berendezés
Projekt bemutatása: A nyerstej silókból a meglévő tejpasztőrön történik a túrótej hőkezelése 80-85 C fokon, 15 másodperc hőntartás mellett. A pasztőröző vonalon sorba van kötve a fölözőgép, a zsírbeállító és a homogenizátor berendezés. A tejpasztőr számítógépes folyamatirányítási rendszerben működik. A hőkezelt, lehűtött, beállított zsírtartalmú, homogénezett tej egy hőcserélőn keresztül a fölözött tejtároló silókba kerül tárolásra.

6. gép/berendezés GEA 3 körös CIP rendszer
Projekt bemutatása: A CIP-rendszer (Cleaning in place = helyben való tisztítás) gépek, berendezések, tartályok, csővezetékek automatikus belső tisztítását és fertőtlenítését teszi lehetővé megfelelő folyadékok meghatározott rendszer szerinti átáramoltatása révén. Az élelmiszergyártó berendezések felületeinek olyan állapotba való hozatala, hogy az azokkal érintkezve előállított élelmiszerek a számukra előírt higiéniai követelményeknek megfeleljenek, és elkerüljük a mikrobiológiai romlást, kórokozókkal való fertőzést.

7. gép/berendezés BSV 50K ipari szennyvíztisztító rendszer
Projekt bemutatása: Az Alföldi Tej Kft. szennyvíztelepi kapacitásbővítése során (a régi gépek megtartása mellett) a BSV 50K ipari szennyvíztisztító technológia került kiépítésre az új kezelőépületben. Ezzel 650 m3/napról 1600 m3/napra nőtt a tisztítható szennyvíz mennyisége.

8. gép/berendezés Culligan vízkezelő berendezés
Projekt bemutatása: A katalitikus töltetű szűrőtartályban a technológiai víz vastartalmát 0,2 mg/l alá, magántartalmát pedig 0,05mg/l alatti értékre csökkenti. A katalitikus szűrőtöltet szemcséire gyárilag felhordott aktív réteget folyamatosan regeneráljuk kálium-permanganát oldattal. A vas- és mangántalanító szűrők által visszatartott vas- és mangánpelyheket automata üzemben szűrés után leöblítjük.

9. gép/berendezés Linx 4900 ipari nyomtató
Projekt bemutatása: A tinta nyomás alá kerül a tinta-nyomópumpa által, és a fő-tintatartályból a fúvókába kerül. A fúvóka ultrahangos vibrációt használ a tintacseppek leválásához, melyek eltérítő elektródához kerülnek. A töltő elektródán keresztül menő cseppek feszültséget kapnak, ezáltal feltöltődnek. A feltöltött tintacseppek a feltöltődéstől függően meghatározott irányba eltérítődnek, a feltöltődés által meghatározott „úton” haladnak tovább a nyomtatási felületre.

2019.február 03