Mit kell tudni a laktózmentes tejtermékekről?

Mit kell tudni a laktózmentes tejtermékekről?

A laktóz, vagyis tejcukor egy két egységből álló cukor fajta: glükóz molekula (szőlőcukor) és galaktóz molekula alkotja. A két egység között egy kötés van, amely felszakításához a laktáz enzim szükséges. Ez az enzim vékonybelünkben található, és a kötés felszakításával segíti emésztésünket. A laktózérzékenységben szenvedők szervezetéből az enzim hiányzik, vagy nem elegendő. A végeredmény mindkét esetben ugyanaz: a tejcukrot tartalmazó élelmiszer fogyasztása esetében jelentkezni fognak a tünetek.
 
A laktózérzékenység tünetei: rossz közérzet, hasi diszkomfort érzés, puffadás, hányás, hasmenés, illetve akár bőrkiütések is jelentkezhetnek. Manapság egyre gyakoribb a laktózérzékenység, több millió embert érint. Tulajdonképpen bármely életkorban kialakulhat, ha egészen kisgyermekkorban jelentkezik, nem ritka, hogy kinövik a gyerekek. Viszont, ha felnőtt korban alakul ki, akkor valószínűleg élethosszig tartó állapotot fog jelenteni. Fontos, hogy nem mindenki egyforma mértékben érzékeny. Van, akinél egy pohár tej okoz problémát, de másnál az is előfordulhat, hogy már egy kanál joghurt is panaszt okoz. Ezt egyéni toleranciának nevezzük, mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, hogy mekkora az a mennyiség, amely még nem okoz neki gondot.
Fontos leszögezni, hogy a laktózérzékenység nem egyenlő a tejallergiával. Ugyanis, ha valaki tejallergiás, akkor a tejfehérje okoz nála allergiás reakciót. Tejfehérje allergia esetében teljes tejfehérje mentes étrendet kell tartani – a laktózérzékenység esetén azonban elég az egyéni tolerancia szinthez alkalmazkodni a fogyasztás mértékével, vagy laktózmentes termékeket fogyasztani.
 
Manapság már széles körben elérhetők a különböző tejtermékek laktózmentes változatai: ilyenkor a csomagolás jelzi számunkra, hogy laktózmentes terméket vettünk le a polcról. Kötelező szerepelnie rajtuk a „laktózmentes” feliratnak, valamint gyakran eltérő színű maga a csomagolóanyag is, hogy még könnyebb legyen megtalálni őket – a Riska termékek laktózmentes változatai például a lila színt kapták, ahogy ezt már sokan ismerik. A kínálat megtekintéséhez kattints ide
De vajon hogyan lesz egy tej laktózmentes? Fontos tudni, hogy semmilyen vegyszert nem adnak hozzá a tejhez. Aki már kóstolt laktózmentes tejterméket, annak bizonyára feltűnt, hogy sokkal édesebb, szinte karamellás ízű a laktózmentes tej a hagyományoshoz képest. Ennek az az egyszerű oka van, hogy a tejhez természetes laktáz enzimet adnak, azt az anyagot, amivel az emberi szervezet is dolgozik. Az enzim felbontja a laktóz molekulát szervezetünk helyett, így az abban lévő szőlőcukor felszabadul, és édesebbé válik tőle a tej.

Tehát a laktózmentes tejtermékekben a vitamin és ásványianyag tartalom egyáltalán nem sérül, beltartalmi értékeiket tekintve teljesen megegyeznek a hagyományos tejjel. Miután laktózmentessé tették a tejet, el tudják belőle készíteni a tejtermékeket, így szerencsére senkinek nem kell lemondania semmiről.
A laktózmentes tejet édesebb íze miatt nagyon sokan olyan ember fogyasztja, akinek egészségi állapota ezt egyáltalán nem indokolja. Ez természetesen nem fog semmiféle problémát okozni, nyugodtan fogyaszthatják az egyébként nem érzékeny emberek is!
 


Barna Dorina, dietetikus

2020. július 23.