A tejtermékek hőkezelése

Nyáron is frissen! 
A megvásárolt termékeink helyes tárolására mindig érdemes ügyelnünk, azonban a nyári időszak különösen problémás, kiváltképp, ha tejtermékekről van szó. Lássuk, hogyan a legjobb eljárni, és miféle láthatatlan „veszélyek” leselkedhetnek ránk a hűtőszekrényünkből.


Hány fokon is?
A tej optimális tárolási hőmérséklete 2-6°C , és ideális esetben a csökkentett zsírtartalmú, általában 1.5% és 2.8%-os fajták 7-10 napig problémamentesen eltarthatóak, míg a UHT (azaz ultramagas hőmérsékleten kezelt) tejek akár 90 napig is, bontatlan állapotban. Azonban érdemes tudnunk, hogy a tejet, tejtermékeket sokféle baktérium kedveli, melyek közül pl. a Listeria, Salmonella és egyéb más patogén mikroorganizmusok igen jól állják a hűtőszekrények viszontagságait is. A legtöbb baktérium, ami hőkezelés után a termékekben megmarad, ártalmatlan és elfogyasztásuk semmilyen tünetet nem okoz. Azonban a 2-3 napot meghaladó bontott tárolás esetén a baktériumok elszaporodása veszélyt jelenthet nem csak a legyengült immunrendszerű vagy várandós személyekre, bárki mást is „meglephet” egy kellemetlen gyomorrontással.

Hogyan védjük a tejtermékeket (no és magunkat) a forróság alatt?
Az első és legfontosabb, amire ügyelnünk kell, azok a termékeken feltüntetett jelölések, melyek a minőségmegőrzésre és a fogyaszthatósági időre vonatkoznak. Figyeljünk kiemelten arra is, hogy a tejet optimálisan 2 és 6 °C között kell tárolni, viszont sok üzlet légkondicionálási rendszerét leterhelik a nyár derekán igen gyakori hőhullámok, így a boltokban a termékhűtők hőmérséklete és a légtéré is, a szokásos fölé ugorhat. Fokozottan ügylejünk hát arra is, honnan vásároljuk a tejtermékeket, igyekezzünk előnyben részesíteni a megfelelően klimatizált és hűtőtárolókkal jól felszerelt üzlethelyiségeket. Pro tippek a hétköznapokra
Ha vásárolni indulunk, általában ugyanazokat a bevett útvonalakat járjuk be, amiket mindig. A logikai sorrendünk sokszor az üzlet elrendezéséből ered, azonban a nyári hőség és zakatoló légkondicionálók között érdemes változtatni a rutinon és a tejtermékeket levenni a polcról utoljára. Mire végig toljuk kosarunkat az üzleten, addigra ezek az áruk gyakran felmelegednek, így az idő, amíg eltarthatóak csökkenhet, hát bátran hagyjuk őket utoljára. 

Otthon, ha a kávénkat készítjük, vagy éppen a főzéshez vettük elő a tejet, akkor iparkodjunk azt minél hamarabb visszarakni a hűtőbe! Ne hagyjuk a pulton vagy várjunk vele túl sokat – minél hamarabb eredeti hőmérsékletéhez képest rakjuk vissza, annál jobb. 

Továbbá mindig tartsuk szem előtt a szavatossági időt – azután pedig semmiképpen ne fogyasszuk el a terméket.

Mindent összevetve tehát csakis megbízható helyen vásárolt, helyesen tárolt, pasztőrözött tej és tejtermék fogyasztása biztonságos!

Forrás: Nébih