Alapmártásaink

Egy korábbi blogcikkünkben a hagyományos, magyar konyhát is érintő sűrítési technikákat vettük sorra, így ezen az elven tovább haladva következzenek a nemzetközi mártások, melyek közül is a 3 legnépszerűbbet vesszük górcső alá. Készítsd el bármelyiket és nyűgözd le vendégeidet egy ízletes fogással!
Az alapmártásokat más néven anyamártásnak is nevezik, hiszen ezeket tovább gondolva, rengeteg izgalmas variáció készíthető belőlük. De mi is ez a három alaprecept?

 
1. Béchamel mártás
A klasszikus francia mártások közül talán a béchamel, vagy más néven fehér mártás a legismertebb, ami számos étel alap hozzávalója, gondoljunk csak a lasagnére, vagy a sajtos makarónira. Egy nagyon egyszerű mártásról van szó, amihez a hozzávalók feltételezhetően minden háztartásban megtalálhatók. Adható húsokhoz, zöldséges ételekhez, és a már említett lasagne vagy szuflék készítésének elengedhetetlen összetevője. Nem kell más hozzá, mint tej, vaj és liszt.

​​​2. Velouté
Nagyon hasonlít a béchamel mártáshoz, az elkészítési módjuk szinte meg is egyezik. A különbség az, hogy a Velouté mártást a liszt vajban történő megpirítása után nem tejjel, hanem húsalaplével kell felönteni. Vedd figyelembe milyen típusú ételt készítesz, hiszen szárnyas ételekhez a legjobb szárnyas-, halakhoz hal-, sertéshez pedig sertés alaplét használni. Hozzávalók: vaj, liszt és alaplé.
 

3. Hollandi mártás
Nagyszerű kiegészítője halaknak, kiváló steak mellé, vagy spárgához, de a Benedict tojás mellé is gyakran ajánlják. Könnyű elkészíteni, mégis odafigyelést igényel, főleg azért, mert az alapját képező felvert tojássárgája sűrítése vízgőz felett történik, de figyelni kell a megfelelő hőmérsékletre is, mert a tojás kicsapódhat és könnyen összeesik a mártás. Menj biztosra és figyeld, hogy a hőmérséklet ne menjen 70-80 fok fölé. Ha a tojássárgájával megvagy, keverd bele az olvasztott vajat, majd ízesítsd! Hozzávalók: tojássárgája, vaj, só, bors és citromlé.
 
Netán épp lasagnét terveztek enni a családdal? Készítsd el hozzá a legegyszerűbb és legjobban variálható Béchamel mártást receptünk szerint!

Hozzávalók:
  • 5 dl tej
  • 2 ek liszt
  • 2 ek vaj 
  • szerecsendió
  • csipet őrölt bors
Elkészítés:
Olvaszd fel a vajat egy lábasban, majd folyamatos kevergetés mellett adj hozzá lisztet és készíts rántást. Ügyelj rá, hogy a liszt ne barnuljon meg. Lassan, folyamatosan kavarva öntsd hozzá a felmelegített tejet, ízlés szerint sózd, borsozd és adj hozzá egy kis szerecsendiót. Pár perc keverés után, ha már szép krémes állagú a mártás, vedd le a tűzről. Ugye milyen egyszerű? Már mehet is a lasagne tetejére, közvetlenül egy jó adag reszelt Magyar trappista!
Tipp: Legjobb, ha habverőt használsz a keveréshez, így könnyebben elkerülheted, hogy mártásod csomóssá váljon!