Tejtermékek a kisgyermekek hozzátáplálásában

Tejtermékek a kisgyermekek hozzátáplálásában

Gyakran felmerül a családban, amikor megérkezik az első kisbaba, hogy mikor, illetve hogyan kell majd megkezdeni a különböző ételek és élelmiszerek megismertetését, azaz a hozzátáplálást.

Hogyan kezdjük?


A hozzátáplálás fokozatosságot és sok türelmet igényel. Fontos, hogy nem szabad sok ízt egyszerre megismertetni a babával, hanem mindent csak szép egymásutánban. A baba 6 hónapos korában szokás megkezdeni, természetesen híg, pépes, elsősorban egykomponensű ételekkel. Ebben a korban szokás megismertetni a babával az almát, őszibarackot, banánt, zöldségek közül pedig a burgonyát, sárgarépát, valamint sütőtököt.

Abban az esetben, ha tápszeres a baba, a hozzátáplálás ütemezésében lehet némi eltérés. A tápszeres babák hozzátáplálásának megkezdését a védőnők már egy kicsit korábban is javasolhatják, de alapszabály, hogy mindig a baba fejlettségét vegyük alapul.

Mi a helyzet a tejjel és a tejtermékekkel?

Ahogyan már korábbi írásaink során említettük, a natúr joghurt és natúr kefir jótékony baktériumokat tartalmaz, így nagy mértékben hozzájárulnak az egészséges bélflóra kialakulásához. A tejtermékek közül ezért ezeket szoktuk elsőként megismertetni a babával, miután természetesen már megismerte a gyümölcsöket, zöldségeket. Fontos, hogy a baba kora elérje a betöltött minimum 6 hónapot, de inkább 7 hónap felé közelítsen. Természetesen nagyon kis mennyiséggel kezdjük (1 kávéskanál naponta: hogyha esetleg allergiás reakció alakulna ki, kiderüljön.)

Sajtok esetében az első, amit a babával megismertetünk, sovány sajt legyen. Fontos, hogy a baba betöltse a 9 hónapos kort. Szintén nagyon kis mennyiséggel próbálkozzunk, ahogyan eddig is tettük minden egyes új étel és íz esetében. A legjobb módszer az, hogyha egy kevéske sajtot belereszelünk a baba főzelékébe.
Ami pedig a túróra vonatkozik, ugyancsak natúr terméket adjunk a babának. Az ízesített, cukrozott krémeket mindenképp kerüljük! Ugyancsak kevéske mennyiséggel kezdjük, és akár főzelékekbe adhatjuk neki, vagy esetlegesen gyümölcspüréhez is keverhetünk kis mennyiségben túrót, azonban sorrendileg fontos, hogy csak akkor, ha már megismerkedett a natúr joghurttal, kefirrel, sajttal is - vagyis 10 hónapos kora környékén.

Természetesen, ha bármely tejterméknél valamilyen allergiás reakciót tapasztalunk, ne próbálkozzunk másikkal, hanem azonnal keressük fel a gyerekorvost!

Tejet, és tejes italokat pedig semmiképp ne adjunk a babának 1 éves kora alatt. A szakemberek többsége egyébként azt javasolja, hogy a tej fogyasztásával várjuk meg, míg a gyermek eléri a 2-3 éves kort.

Mi a helyzet 1 év felett?

Nagyobb gyermekeket igyekezzünk a lehető legváltozatosabban étkeztetni, kerülve a hozzáadott cukrot tartalmazó készítményeket. A napi kalciumbevitel szempontjából fontos, hogy elfogyasszák az ajánlott, fél liternek megfelelő tej-, és tejtermék mennyiséget. Ha esetleg a gyermek nem kívánja épp, vagy nem szereti a tejet vagy a natúr tejtermékeket, akkor néhány trükköt is alkalmazhatunk, például:
  • készíthetünk finom gyümölcsturmixokat a szezonális gyümölcsökből
  • esetleg chia pudingot vagy egyéb, nem cukros pudingokat
  • tejberizst, tejbegrízt is kínálhatunk tízóraira, vagy uzsonnára
  • sajt is legyen gyakran az asztalon, hiszen a legtöbb gyerek nagyon kedveli, és tömegarányosan akár 5-6x több kalciumot tartalmazhat, mint maga a tej!

2021.03.17.