Nagy Riska Kutatás

Édesen vagy kaprosan? Hidegen vagy melegen?

Riska utánajárt az egész országot megosztó kérdéseknek

 
Nagy fába vágta a fejszéjét a tavalyi év elején Magyarország egyik kedvenc tejipari márkája: a kitűzött feladat nem volt más, mint feltérképezni azokat a generációk óta fennálló törésvonalakat, melyek a hasuknál fogva választják ketté az ország lakosságát. Ha te is imádod a zöldborsófőzeléket, de el sem tudod képzelni „pirosan”, vagy megrökönyödve figyelted az esküvő után, ahogy újdonsült férjed édesanyja tejföllel habarta a gyümölcslevest tejszín helyett, akkor itt az ideje, hogy megtudd: sok ilyen van még! Riska most azokat a megosztó kérdéseket gyűjtötte össze, melyek a tejtermékek fogyasztásához kötődnek.

A napindítással kezdve: egy pohár tej a reggelihez gyakori látvány, a fogyasztó korától-nemétől függetlenül, hazánk asztalain. És most már tudhatjuk azt is, hogy a legtöbben, a válaszadók 90%-a, melegen szeretik a reggeli tejüket elfogyasztani. Épp ellenkezőleg, mint ahogy müzlijükbe teszik, hiszen ott már a túlnyomó többség a hideg hőmérséklethez ragaszkodik. Ha viszont nincs idő a müzlire, és csak gyorsan csomagolnánk egy szendvicset magunknak, jó megoldás egy finom vajkrém, ami sokkal megosztóbb kérdés, mint a tej hőmérséklete: szoros a verseny a magyaros és a natúr vajkrém között, melyben előbbi vezet 57%-kal.

Az ebéd még több izgalmat tartogat: a Nagy Riska Kutatásból megtudhatjuk, hogy hazánk háziasszonyai nagyjából azonos arányban készítik a gyümölcslevest tejszínnel és tejföllel sűrítve, sőt, kiderült, hogy létezik egy harmadik tábor is, aki mindkettőből tesz bele. Ennél kicsit kevésbé megosztó kérdés a zöldborsófőzelék sűrítése: nagyjából 7/3 arányban győzött a fehér habarás a paprikás rántással szemben. A főzelék kategória másik versenyzője, a tökfőzelék esetében még letisztultabb a helyzet, hiszen a legtöbb tökkedvelő (kb. 90%) magabiztosan a kapros ízesítést választja az édes helyett. Főzelék feltétnek is kiváló, de önmagában is egyik kedvenc nemzeti ételünk a pörkölt. Egyféleképp lehet csak fokozni ízének élvezetét: tejföllel. Ebben pedig a többség egyetért, úgy tűnik a magyarok nagyjából 2/3-a tejfölt is tesz a pörköltekre, és nem csak a csirkepaprikásra! Pörkölt után pedig kívánunk egy jó desszertet. Meglepő vagy sem, mazsola kérdésben nagyon kiélezett a verseny. Ha azt kérdezzük, mazsolával vagy anélkül jobb a túrós palacsinta, csak hangyányival (53%) nyer a mazsolás változat.

Az evés utáni kávé esetében felmerülhet, hogy hideg, vagy meleg tejjel szeretjük jobban. Kiderült, válaszadóink több, mint háromnegyede hideg tejjel issza kávéját. Azonban ha kakaóról van szó, több időt szánunk magunk kényeztetésére: kakaóivóink 71%-a tejszínhabbal szereti kedvenc italát!
Ami pedig az esti italokat illeti, sokan tudjuk, hogy a meleg tej fogyasztása lefekvés előtt segíti a könnyű elalvást. Kicsit többen vannak azonban azok (56%), akik az esti tejadagjukat kakaó formájában szeretik elfogyasztani.
Ne feledjük! A szokások és konyhatechnikai eljárások ugyanazon ételek esetében régiónként, sőt családonként is eltérhetnek, és ami egyikünknek a tradicionális, megszokott ízt vagy állagot jelenti, az másikunknak épp lehet, hogy furcsa. Hiszen a változatosság gyönyörködtet!
A Nagy Riska Kutatásnak pedig nincs vége. Hamarosan indul a második kör, melyhez most Riska a közönség segítségét várja: 2021 Nagy Riska Kutatása a ti általatok beküldött kérdésekből fog állni!
 
*A kutatás természetesen nem reprezentatív a lakosságra, csak szórakoztató jelleggel készült, a Riska Facebook oldal követőinek megkérdezésével.