Miért hasznosak az élőflórás tejtermékek?

Miért hasznosak az élőflórás tejtermékek?
 
A hétköznapok során, reklámokban, illetve a bevásárlások alkalmával nagyon gyakran találkozunk élőflórás tejtermékekkel, de vajon tudjuk-e, hogy miért is nevezünk egy tejterméket élőflórásnak? Mit érdemes tudnunk ezekről a készítményekről?
Azzal mind tisztában vagyunk, hogy az emésztés tökéletes működése elengedhetetlen a jó közérzet megőrzéséhez, de vajon hogyan járulnak hozzá az emésztőrendszer egészségéhez az élőflórás tejtermékek?
Élőflórásnak nevezhetjük azokat a tejtermékeket, amelyek megfelelően előkészített és hőkezelt tejből, egyéb összetevőkből (például tejsűrítmény, tejszín), vagy azok egy részéből speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával, savanyítással és alvasztással készülnek, és a minőségmegőrzési időtartamuk lejártáig az előírt mennyiségben tartalmazzák a kultúrából származó élő, aktív mikroorganizmusokat. A különböző tejtermékek esetében különböző speciális baktériumtenyészeteket alkalmaznak. A joghurt és a kefir például más-más típusú tenyészetet tartalmaz, ezért is lesz a végeredmény eltérő ízvilágú.
A megfelelő törzsekkel való kiegészítéssel minden közönséges savanyú tejtermék – joghurt, kefir, túró – probiotikussá tehető. A kereskedelmi forgalomban számos tejtermék elérhető már, amely pre-, és probiotikumokat is tartalmaz. Jó, ha tudjuk, hogy természetesen az „élőflórás” felirattal nem ellátott tejtermékek is tartalmazhatják a hasznos baktériumtörzseket, azonban a számuk nem éri el a szabályozásban meghatározott értékeket. Ennek alapján különböztetünk meg egymástól élőflórás és nem élőflórás tejtermékeket.
A tejtermékekben használt különböző mikrobatenyészetek természetesen mind-mind úgynevezett jótékony; azaz hasznos baktériumtörzseket tartalmaznak.
 
Élőflóra = jótékony baktériumok
 
Az élőflórás – úgy is szoktuk mondani, hogy probiotikus- készítményeket már számos alkalommal vizsgálták, bizonyítottan pozitívan hatnak az egészségre. A probiotikum szó tulajdonképpen a vékony-, és vastagbélben lévő baktériumok törzseinek gyűjtőneve. A probiotikus termékek ilyen, emésztőrendszerünkben is természetesen előforduló baktériumtörzseket tartalmaznak; vagyis a bélflórát nagyban támogatják. A bélflóra megfelelő állapota elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. Ezek a törzsek többek közt erősítik az immunrendszert, fontos szerepet játszanak a daganatok elleni védelemben, a vérnyomás szabályozásában, a gasztroenterális fertőzésekkel szembeni védekezésben, a laktóz-intolerancia tüneteinek enyhítésében, és a szérumkoleszterin- és trigliceridszint csökkentésében is.
A másik, kapcsolódó fogalom, amit gyakran hallunk, a prebiotikum. A prebiotikumok nem élő anyagot jelentnek: ezek tulajdonképpen rostok, amelyek eljutnak a vastagbélbe, és a bélflóránk kizárólagos táplálékaként segítik annak egyensúlyban tartását, mégpedig úgy, hogy támogatják ezeknek a mikoorganizmusoknak a szaporodását.
 
Mivel manapság gyakran alkalmazunk antibiotikum kúrát, melytől könnyedén felborulhat a bélflóránk egyensúlya, kiemelten fontos, hogy nagyon gyakran, lehetőleg napi szinten fogyasszunk élőflórás tejtermékeket.
Összegezve elmondható, hogy az élőflórás tejtermékek fogyasztása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a bélflóránk jó állapotát fenn tudjuk tartani, ezáltal hosszú távon is meg tudjuk őrizni az egészségünket.
 
Barna Dorina, dietetikus
2021.02.18.