Hogyan válasszunk tejterméket sütéshez, főzéshez?

Hogyan válasszunk tejterméket sütéshez, főzéshez?

Tejes pite, a legjobb példa

 
Hazánkban is népszerű hagyományos édesség a tejes pite, francia változata, a clafoutis pedig kifejezett világhírnek örvend. Akárhány változatban is készülnek, egy biztosan közös bennük: nagyon sok múlik azon, milyen tejet használunk készítésükhöz!

Ezért jó példa számunkra ez az édesség, ha arról szeretnénk beszélni, miért kaphatók a tejek különböző zsírtartalmi értékekkel. Hasonlóképp a tejszínhez, mindig a felhasználás célja határozza meg a választandó tej zsírtartalmát. Sokan szívesebben vesznek otthonra 1,5%-os, vagy alacsonyabb zsírtartalmú tejet, hiszen ezzel csökkentik kalóriabevitelüket, könnyebb tőle a kávé, sőt, gyermekbarátabb az ízvilága. Azonban sütéshez-főzéshez szükségünk van a sűrűbb textúrára: a tej zsírtartalma tartást, krémességet ad az ételeknek.

A tejes pite elkészítése nagyon egyszerűnek tűnik, de a jellemzően krémes, gazdag állaga, amiért ennyire szeretjük, nem valósítható meg máshogy, csak ha ügyelünk arra, hogy minél magasabb zsírtartalmú tejet válasszunk.
 
Lássunk egy nyári receptváltozatot!
Ez a sütemény egyszerű, gyors és sokféle gyümölccsel variálható. Az eredeti francia recept szerint magozatlan fekete cseresznyével készül. Érdemes odaállni a sütő mellé, hogy túl ne süssük, így lesz igazi könnyű vendégváró édesség!

Hozzávalók 12 adaghoz:
  • 50 dkg cseresznye
  • 10+5 dkg cukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 1 csipet só
  • 3 dl, legalább 2,8%-os Riska tej
  • 1 evőkanál Riska Vaj a tepsi kikenéséhez
 
Elkészítés:
Mossuk és szárítsuk meg a cseresznyét. Csak a szárakat távolítsuk el, a magokat ne! Szórjuk meg őket 5 dkg cukorral, és hagyjuk állni legalább fél órán keresztül. A lisztet szitáljuk át, keverjük hozzá a maradék cukrot, a sót és az előzőleg habosra felvert tojásokat. Apránként adagoljuk hozzá a tejet! Vajazzunk ki egy magas falú sütőformát. Melegítsük elő a sütőt 180 Celsius fokra. Fontos, hogy ezen a hőfokon süssük, mert különben csomóssá válhat a tészta. Tegyük a sütőformába a cseresznyét, majd a gyümölcsökre öntsük rá a palacsintaszerű nyers tésztát. Süssük 30-40 percig, majd fogyasszuk langyosan!
Jó étvágyat!
 
Müller László,
privát séf