A tökéletes sárgakrém

A tökéletes sárgakrém: így készítsünk belőle isteni krémest!

 
Legutóbbi cikkünkben körbejártuk a magyar tejfogyasztási szokásokat. Van hová javulnunk, ezért arra gondoltunk, egy ellenálhatatlan, de könnyen elkészíthető tejes finomsággal hozzuk meg a kedvet a tej otthoni felhasználásának növeléséhez: arra buzdítunk mindenkit, hogy készítsen sárgakrémet!
 
Ez a sokoldalú alapédesség, amit cukrászkrémnek is nevezünk, igazi jolly joker lehet, ha desszerten törjük a fejünket. Számtalan, különböző ízesítésű pohárdesszert, sütemény- vagy tortakrém alapjául is szolgálhat. Ahány ház, annyi szokás, így a sárgakrémet is sokféleképp lehet elkészíteni, de alapvetően semmi más nem kell hozzá, mint tej, tojás, cukor és liszt. Sokan esküsznek a keményítő hozzáadására is, mert úgy tartják, ettől nyeri el a krém a tökéletes állagát. Mások például a krémes készítésekor bele sem vágnak a hagyományos sárgakrém főzésébe, és az egyszerűbb utat választva vaníliás pudinggal töltik meg a tésztalapokat. Pedig higgyük el, érdemes megpróbálni, hiszen az állag és az íz kárpótolja a ráfordított figyelmet. Tippjeinket követve olyan házi krémest készíthetünk, amitől a család minden tagja garantáltan megnyalja mind a tíz ujját!
 
Házi krémes
Egy jó krémes készítésének alapfeltétele, hogy mindig minőségi és friss alapanyagokat használjunk! Ahogy arra már utaltunk, nem érdemes megspórolni a sárgakrém elkészítését, hiszen ebben (is) rejlik a krémes esszenciája. Hagyjuk a tojásport és a vaníliás pudingport, és ne zselatinnal próbáljuk meg elérni a kellő sűrűséget! A folyamat leegyszerűsítése érdekében viszont nyugodtan használjunk boltban vásárolt leveles tésztát.
 
Tipp még a sütés előtt: A sütéshez beszerezhetünk süteménykeretet is, de mély, négyszögletes tálat is használhatunk. Egy négyszögletes fémkerettel azonban jobban járunk, hiszen könnyen eltávolítható a kihűlt süteményről és nem kell szenvedni a tálból történő kiszedéssel.
 
Hozzávalók:
1 csomag leveles tészta
1 liter tej
7-8 db tojás (a tojássárgája leválasztva a fehérjétől)
30 dkg kristálycukor
8 dkg liszt
2 csomag vaníliás cukor, vagy 1 rúd vanília (igény szerint)
 
A leveles tésztalapokat vegyük ki a csomagolásból, vágjuk ketté, nyújtsuk ki és tegyük be a sütőbe sülni, amíg szép világosra át nem sül.
 
A sárgakrém készítése:
A tejet öntsük egy lábosba, melegítsük fel, majd fokozatosan adjuk hozzá igény szerint a vaníliás cukrot vagy a rúd vanília kikapart belsejét, valamint a kristálycukrot. Fontos, hogy figyeljünk a hőkiegyenlítésre, ezért a lisztet ne azonnal szórjuk a forró tejbe! Merőkanállal merjünk ki a tejből, tegyük hozzá a lisztet, kézi habverővel keverjük el, merjünk rá még 1-2 kanál tejet, majd ismét keverjük el. Ezt a keveréket öntsük a tejhez. A tejes masszát keverjük gyorsan és folyamatosan, ha nem szeretnénk, hogy csomós legyen! Ezután fokozatosan, kis adagokban adjuk hozzá a tojások sárgáját. Keverjük addig, amíg sűrű krémet nem kapunk. Ha elértük a megfelelő állagot, húzzuk le a tűzről.
  

Tippek a sárgakrémhez: ha elkészült a krém, használhatunk kézi turmixot is az esetleges csomók eldolgozásához. A krémesebb állag eléréséhez a tej mellé tejszínt is önthetünk.
 
A házi krémes készítésekor a sárgakrémhez hozzáadjuk a tojások fehérjét is. A különválasztott fehérjékhez adjunk hozzá 5 dkg cukrot és verjük fel a tojáshabot.
Jó tanács: ha gőz fölött készítjük, sokkal szilárdabb habot kapunk. Akkor mondható késznek, ha már annyira kemény, hogy a megfordított tálból sem folyik le. Miután kihűlt a sárgakrém, forgassuk bele a tojásfehérje habot.
 
Ezután nincs más dolgunk, mint a lágy krémet a két tésztalap közé tölteni. Az alsó tésztalapra kenjük rá a krémet, a felső tésztalapot egyforma méretű négyzetekre vágva helyezzük szorosan egymás mellé a krémre, majd tegyük pár órára hűtőbe. A tetejét hintsük meg porcukorral, majd kóstoljuk meg a csodás alkotásunkat!
 
 2021.10.28.