A tejjel kapcsolatos tévhitek

A tejjel kapcsolatos tévhitek

Napjainkban számos tévhit kering a köztudatban a tejtermékek fogyasztásával kapcsolatosan, ezeket szeretnénk tisztázni és egyesével átvenni őket.

TÉVHIT #1
A házitej magas zsírtartalma miatt a tej hízlal.


Ha betartjuk a szakemberek ajánlását, és naponta fél liter tejet, vagy ennek megfelelő tejterméket fogyasztunk, és kiegyensúlyozottan, változatosan táplálkozunk, azaz figyelünk a zöldség-, gyümölcs-, gabona-, hús-, hal-, és tojásfogyasztásunkra is, természetesen nem fogunk elhízni a tej miatt. Ha esetleg magas a koleszterinszintünk, vagy szív- és érrendszeri megbetegedésünk van, mindenképp az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket fogyasszuk, azonban, ha nincs ilyen jellegű problémánk, nyugodtan fogyaszthatjuk az úgynevezett teljes tejet, a mértéket tartva.

TÉVHIT #2
A tej csontritkulást okoz.
 

Ez a tévhit sajnos súlyos egészségügyi problémák kialakulásához vezethet. A tejtermékek tartalmazzák ugyanis a kalciumot a szervezet számára legkönnyebben és legjobban hasznosuló, azaz felszívódó formában, mert a tejben lévő közeg segíti a kalcium csontokba történő beépülését. A tejsav, a D-vitamin és a tejcukor mind támogatják a kalcium hasznosulását. A csontritkulásnak, vagy ahogyan gyakran nevezzük, a „néma kór”-nak nagyon komoly következményei lehetnek, ezért kiemelten fontos a megelőzése. Nagyon nagy kockázatot jelent, ha a magas kalciumigényű csoportok, azaz a gyermekek, az idősek és a nők nem fogyasztanak tejtermékeket, hiszen ezzel növelik a csontritkulás kialakulásának esélyét. Gyermekek esetében a normál csontozat, fogazat és izomzat kifejlődését kockáztatjuk a tejtermékek kizárásával. A női nem, az idős kor és a kialakuló ösztrogénhiány (menopauza után például) már önmagukban kockázati tényezők, ezért nem szabad jobban fokozni a rizikót azzal, hogy a tejtermékek fogyasztását mellőzzük.

TÉVHIT #3
A túró fogyasztása káros a szervezetre

 
Sokan hiszik, hogy a túró fogyasztása nem tesz jót, azonban ez nem igaz. A túró fehérjetartalma igen magas, ráadásul fontos tudnunk, hogy a tejtermékek magas biológiai értékű fehérjéket tartalmaznak, azaz nagyon jól hasznosulnak az emberi szervezetben. Továbbá a túró fogyasztása kiváló abban az esetben is, ha épp fogyókúrázunk, hiszen szénhidráttartalma gyakorlatilag nulla, és alacsony zsírtartalmú változatban is elérhető már.
 
Tudj meg többet termékeinkről, köztünk túróinkról: http://alfolditej.hu/tejipari kisokos

 

TÉVHIT #4
A tej rákkeltő

 
Ennek épp az ellenkezőjét bizonyították számos kutatás során. A tejtermékek rendszeres fogyasztása csökkentheti bizonyos rákbetegségek kialakulásának esélyét. A tej több komponensének is bizonyították antikarcinogén (daganatellenes) hatását: a tejfehérjének, a tejsav baktériumoknak és a tejzsír összetevői közül néhánynak.
Tehát, ha a tejtermékeket teljes mértékben kizárjuk az étrendünkből, azzal nem teszünk jót az egészségünknek, sőt, betegségek kialakulásának növelhetjük a kockázatát. Természetesen tejfehérje allergia esetében muszáj kizárni a tejtermékeket az étrendből, de ebben az esetben mindenképp forduljunk szakemberhez.

 

Barna Dorina, dietetikus

2020.május 18.