6 érv a hazai tej mellett

6 érv a hazai tej mellett

Azt már régóta tudjuk, hogy a tej az egyik legjobb folyadék, amit választhatunk a víz után. A legnagyobb része a tejnek is víz, viszont azon felül számos nagyon hasznos anyagot is tartalmaz: fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, vitaminokat és ásványi anyagokat. Ez minden tejre igaz.

De vajon miben térnek el a hazai tejtermékek az importált tejtermékektől? Pontokba szedtük:

1, Magyarországon nagyon szigorúan szabályozzák azt, hogy hogyan lehet tartani az állatokat és milyen takarmányt kaphatnak.

2, A takarmány nem tartalmazhat antibiotikumot.
Ha esetleg egy itthoni állományban valamely állatnak mégis antibiotikumra lenne szüksége (például egy fertőzés miatt), az antibiotikummal kezelt állatot el kell távolítani az állományból, így a tejének felhasználása is teljes mértékben tiltott.

3, Természetesen a hormonkezelést is abszolút tiltják az itthoni szabályozások.
Manapság egyre több tejtermék címkéjén szerepel a GMO mentes felirat. De mi is az a GMO? Ez tulajdonképpen azt jelenti, hogy az ember beleszól a természetbe és módosítgat. Szerencsére, ez Magyarországon rendkívül szigorú szabályozás alatt áll, így a hazai termékek biztonságosak, ugyanis Magyarországon GMO-mentes stratégia van érvényben.  A Magyarországon csomagolt tejtermékek esetében biztosak lehetünk abban, hogy nem került bele a termékbe semmi olyan dolog, ami nem odavaló.

4, Kizárólag tej lehet a dobozban.
A hazai tejekre vonatkozó nagyon fontos szabály, hogy egyáltalán nem lehet vizezni a tejet, vagyis, ha veszünk egy üveg vagy doboz hazai tejet, akkor tudhatjuk, hogy csak és kizárólag tej van a csomagolásban. 

5, A nagyobb tejüzemekben folyamatosan vizsgálják a tej minőségét.
Az üzemi tejtermelésből történő vásárlás előnye, hogy biztosítják a tej optimális beltartalmi értékeit, vitamin-, és ásványianyagtartalmát. Azt, hogy a tej végül milyen minőségű lesz, nagyban befolyásolja, hogy az állat milyen takarmányt kapott. Sok üzem tartja az állatokat szabad tartásban, vagyis engedi őket legelni szabadon.

6, Ha hazait vásárolunk, környezetbarátabb döntést is hozunk.
A hazai tartásban nevelt állattól származó és itthoni üzemben csomagolt tejtermékek sokkal rövidebb utat tesznek meg, míg elérik a boltok polcait. Ha belegondolunk, a külföldről érkező importált tejtermékeket szállító kamionok károsanyag kibocsátása nagyobb mértékben terheli a környezet, mint a csak országon belül közlekedő szállítóké.

Mérlegeljük, és döntsünk okosan!

Barna Dorina, dietetikus

2019.május 25.